joi, 5 martie 2009

Isis si Osiris

Zeii si zeitele sunt vii in fiecare dintre noi in aceeasi masura in care si noi suntem vii in ei.
O frumoasa poveste de dragoste, venita din Egiptul antic, iubirea dintre zeita Isis si fratele ei Osiris. Atunci cand fratele lor Set, l-a ucis pe Osiris din gelozie, Isis s-a folosit de forta sa deosebita, de forta iubirii divine, pentru a-l readuce pe Osiris inapoi la viata. Aceasta este puterea inerenta iubirii, aceea de a trezi fiinta iubita din starea de moarte fizica. Din dragostea dintre cei doi, s-a nascut un fiu, Horus. Set, s-a maniat rau, si a decis sa-l omoare din nou pe Osiris, dar de data aceasta corpul a fost taiat in bucati si imprastiat in tot tinutul, astfel incat Isis sa nu mai aiba cum sa-l invie. Ingrijorata de faptul ca Set i-ar fi putut omori pe amandoi, Isis hotareste sa se desparta de fiul ei, cautand o mama care sa aiba grija de el. Cum nu oricine putea alapta copilul sfant, ci doar o zeita, Isis se duce la zeita Hathor lasandu-i pruncul sa-l creasca ca si pe propriul ei copil.
Cand Horus a devenit barbat, s-a petrecut un lucru interesant. El nu s-a despartit de Hathor, nu a plecat sa-si caute o alta sotie. Mai degraba, Hathor insasi s-a transformat, dupa ce i-a fost mama, acum i-a devenit sotie. Ea era femeie pretuita pentru diverse laturi ale fiintei ei. Zeita si-a pastrat multiplele ei fatete, de la cea materna, la cea erotica, pana la cea divina. Asta este forta zeitei Hathor, in deplina ei glorie feminina. Sexul, misticul si maternitatea formeaza o trinitate feminina. Puterea de a completa diversele aspecte feminine si nu de a le opune: desexualizare pentru a deveni o mama buna, sau neglijarea laturii materne pentru a ramane o frumusete. Separarea aspectelor esentiale ale umanitatii nostre reprezinta de fapt sinele nostru cazut.
Isis, Osiris, Horus si Set sunt parti din noi, aspectul feminin este reprezentat de Isis, trimitand un suflu de iubire in jumatatea ucisa, Osiris, aspectul masculin, nobil si viteaz, dar sfasiat de atacurile unei lumi pline de invidie. Ego-ul bazat pe frica din noi este Set, hotarat sa distruga experienta iubirii puternice. Cel mai inalt potential din noi, este reprezentat de Horus, decis sa revendice identitatea divina a omenirii, ii revine rolul de a-l intregi pe tatal sau, de a aduna la loc bucatelele piedute si sfasiate ale sinelui nostru. In fiecare etapa a vietii sale exista o femeie care-l sprijina si-l hraneste, in timp ce el nu-si face nici o problema din a permite ca o singura femeie sa joace toate rolurile.
Zeita reapare ca sa invie sufletul pierdut al constiintei actuale, povestea de dragoste este unul din pantecele ei, la fel cum a sufla viata in iubitul distrus este specialitatea ei.
Exista un dans etern al iubirii, in fiecare colt din aceasta lume, in care Osiris doreste cu ardoare sa primeasca o noua viata, iar Isis doreste cu ardoare sa o daruiasca.
Povestea de dragoste sacra este o chemare a sufletului, o oferta de viata, in ciuda a tot si a toate. Ea nu este nici mai mult si nici mai putin, o misiune incredintata noua de catre Dumnezeu. "Am ales pe cineva care sa te vindece si ti-am ales pe cineva pe care sa-l vindeci tu. Intra in templu si arata-ti ranile. Nu te teme. Spiritul meu va va vindeca pe amandoi. Impreuna veti primi o viata noua".

Un comentariu:

  1. Interpretarea apartine scriitoarei M.Williamson, iar mie mi-a placut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere